НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3163360 Картинка 8628516 Картинка 4815405 Картинка 7563395 Картинка 1196693 Картинка 7775280 Картинка 5146675 Картинка 7448157 Картинка 3400552 Картинка 2710647

Злато за България на първото европейско първенство по обединен баскетбол за жени на спешъл олимпикс

Публикувано на 10 юни 2024

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва златни медали в своята дивизия на първия по рода си турнир по обединен баскетбол 5х5 за жени на Спешъл Олимпикс. Българките надиграха с 9:6 отбора на Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина.

Турнирът се провежда в Зренянин (Сърбия) и има за цел да насърчи развитието на баскетбола за жени с интелектуални затруднения.

България участва за пръв път с женски отбор по обединен баскетбол. Моделът Unified Basketball на Спешъл Олимпикс създава възможност в отборите да участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. По този начин с приобщаването чрез спорт се постига и социално интегриране между атлети и партньори.

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България участва със 7 играчи на турнира в Сърбия – четири атлетки с интелектуални затруднения и три партньорки. Атлетките са Десислава Грудева, Нара Гамейска, Християна Георгиева, Юлия Бончева от специалните отбори в Пловдив, София и Пазарджик, които се тренират от Тина Димитрова и треньори от БК „Академик– Пловдив“. Заслуга за успеха имат студенти и преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“. Партньорките Дебора Димитрова, Катерина Шопова и Виктория Спасова са студенти в НСА, специалност “Баскетбол” с ръководител доц. Мариана Борукова. Треньор на отбора на турнира в Сърбия е Дарина Чимева, възпитаник на НСА „Васил Левски“ в специалностите „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ и „Баскетбол“. По време на следването си в НСА Дарина участва като партньор в подготовката и участието на отбора за национални и международни състезания.

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2005 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола под ръководоството на проф. Росица Църова от НСА „Васил Левски“. От 2019 г национален координатор на програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е доц. Мариана Борукова, преподавател в НСА „Васил Левски“. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и

„Адаптирана физическа активност“ обединеният отбор отбеляза звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022. Завърна се със златни медали от първия по рода си Европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, проведен в Италия през октомври 2022 г. Първото участие на български отбор с треньори доц. Мариана Борукова, Тина Димитрова и Иван Иванов в най-голямото спортно приобщаващо събитие – Световни летни игри на Спешъл Олимпикс (Берлин‘2023) се увенча със сребърни медали. 
 


 
Facebook Twitter Share