НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 1432034 Картинка 2979005 Картинка 8834604 Картинка 6131514 Картинка 3555234 Картинка 1387711 Картинка 4513010 Картинка 7965505 Картинка 7825945 Картинка 8986027
Сектор Бадминтон

Ръководител:

Преподаватели: гл. ас. Румяна Иванова

Развитие на специалността „Бадминтон“

1987 г. – с докладна на проф.Ангел Пенчев и с подкрепата на проф. Крум Рачев (зам.-ректор на ВИФ „Георги Димитров“) се разкриване на нова специалност в катедра „Футбол и тенис“ – бадминтон.

Спортът бадминтон се практикува в България от 1962/64 г. неорганизирано, на открито. В този период играта е по-известна с наименованието „Федербал“, дошло от надписа на комплектите за игра „Две ракети с перце“, внос от ГДР.

1967 г. 23–27 декември, гр.Пловдив – първо официално състезание по бадминтон.

Участници в турнира: гр.София – Студентски отбор СУ „Кл.Охридски“, гр.Варна, гр.Ст.Загора, гр.Пловдив –студентски отбор МА.

През 1987г.Мс Диана Колева, многократна шампионка на страната в дисциплините единично и двойки жени, с над 20 титли, завършва задочно ВИФ „Георги Димитров“ –учителски профил. По решение на Ректорския съвет е съставена комисия, която провежда държавен изпит и Диана Колева завършва втора специалност треньор по бадминтон.

1989 г. – приети са 8 студенти – задочно ТФ, със специалност „Бадминтон“.

Диана Колева е хоноруван преподавател.

1990 г. – приети първите 6 студенти в ТФ – редовно обучение в специалност „Бадминтон“.

1992 г. Диана Колева (хоноруван преподавател и национален състезател) заедно със студентите Диана Филипова, Емилия Димитрова и Ясен Борисов печелят квоти за Олимпийските игри в Барселона.

1992/94 г. хоноруван преподавател мс по бадминтонАнета Янева.

1995 г. след конкурс е назначен първият щатен преподавател по специалността– мс Анета Янева.

2006 г. – защитена първата дисертация с тема „Бадминтон – Оптимизирана методика за подготовка на подрастващи 13–15-годишни бадминтонисти” и присъдено докторско звание на Анета Янева.

2003 г. към сектор „Бадминтон“ е открит СИП „Скуош“.

1978/82 г. Участие на отделни студенти – състезатели по бадминтон, в индивидуални първенства. Това са предимно студенти от Стара Загора, Хасково и Варна, които са играли в детско-юношеските отбори по бадминтонв родните си места.

1984/88 г. ВИФ „Георги Димитров“ участва врепубликанските отборни и лични първенства по бадминтон. Основни състезатели в отбора са Златка Узунова (след завършване на института тя продължава спортната си кариера с отбора на Хасково и покрива изискванията за майстор на спорта по бадминтон) и Андрей Попов.

1990 г. – изграден Бадминтон клуб „НСА“ с играещ треньор студента Желязко Вълков, мс по бадминтон с над 25 индивидуални титли и в трите дисциплини единично, двойки и смесени двойки.

За изминалите години студенти на клуба са печелили множество титли и медали в индивидуалните държавни първенства. Женският отбор на Академията многократно е медалист в отборното първенство за жени. Клубът е три пъти трети и в турнира „Купа България“ – смесени отбори.

От 1990 г. НСА е неизменен шампион в студентските отборни първенства за мъже и жени.

В индивидуалните студентски първенства са спечелени над 50 титли и още множество медали.

През 2000 г. на Световното студентско първенство по бадминтон Добринка Смилянова – IIкурс ТФ, специалност „Бадминтон“, печели 3-то място при единично жени.

2003 г., от 10 до 26 юли – НСА „Васил Левски“ е домакин на 9-ата световна академия по бадминтон. Участват 30 селектирани от цял свят състезатели и 24 треньори.

2005 г. – 13–15 септември – сектор „Бадминтон“ със съдействието на Световната федерация по бадминтонорганизира Първата научна конференция по проблемите на треньорското образование в света.В конференцията активно се включват всички студенти от специалността.

За изминалите над 20 години от откриване на специалност „Бадминтон“ при катедра„Футбол и тенис“ в ТФ студентите от специалността са основата на Ннационалния отбор на страната по бадминтон.

Зав.-сектор „Бадминтон“ доц.Анета Янева.

2009 г. Гергана Баръмова печели златен медал на Олимпиадата за глухи в Тайпе. През 2010 г.Баръмова печели два сребърни медала на единично жени и двойки жени със Силвия Бозева и бронзов медал на смесени двойки в тандем с Людмил Гетов. В отбора играят иТеодор Жеков, Георги Антов и Никола Тянков – всичките студенти в НСА „Васил Левски“ ТФ със специалност Бадминтон.

Най-добрата българска състезателка по бадминтон Петя Неделчева, студентка в НСА, участва в Олимпиадата в Атина 2004 и Пекин 2008. Тя е носителка на Европейската купа два пъти и печели първия медал от Европейско първенство на двойки жени през 2010 г. – сребърен.

През годините възпитаници на НСА „Васил Левски“ са следните изявени национални състезатели и шампиони на България: мс Желязко Вълков, мс Петя Аргирова (Борисова), Райна Цветкова, Илко Орешков, Диана Филипова, Виктория Христова (участник в две олимпиади), Ясен Борисов (участник в Олимпиадата през 1992), Димитрийка Н. Димитрова, Константин Добрев, Борис Кесов, Георги Петров, Стилиян Макарски, Диана Димова, Красимир Янков, Благовест Кисьов.

Дисциплината „Бадминтон” в ТФ при НСА „Васил Левски“ е въведена през учебната 1989/90 г. Приети са 8 души студенти, задочна форма на обучение, 4 мъже и 4 жени с първия хоноруван преподавател ммс Диана Колева.

Специалността е към катедра „Футбол и тенис“, обособена в Сектор „Бадминтон“.

Учебната дейност по специалността е организирана съгласно изискванията на Закона за висше образование и вътрешните правилници и наредби на НСА „Васил Левски“.

Учебните програма са в следните направления:

- Учебна програма за специалност Спорт „Бадминтон“, Треньорски факултет

- Учебна програма за Спортно усъвършенстване по спорт бадминтон

- Учебна програма за Учебно методична практика по бадминтон

- Учебна програма за всички факултети по Свободно избираема дисциплина „Бадминтон“

През 2003 г. към Сектор „Бадминтон“ е разкрита дисциплината „Скуош“ като избираемадисциплиназа всички факултети на НСА „Васил Левски“.

- Учебна програма по Свободно избираема дисциплина „Скуош“ за всички факултети.

Участие в научни конференции в България и чужбина с доклади и презентации. Публикуване на учебни помагала за различните програми.