НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 1459431 Картинка 7708423 Картинка 88429 Картинка 797884 Картинка 1004418 Картинка 10753164 Картинка 4237981 Картинка 2594706 Картинка 6124533 Картинка 9427647
Олимпизъм и спорт

Анотация на програмата Учебна документация Разписание на часовете - Олимпизъм и спорт

“ Олимпизъм и спорт ”

Ръководител - проф.Лозан Митев
тел.и имейл за контакт : 0893338663, lozanmitev@abv.bg

Членове на програмния съвет:

проф.Красимир Петков, доц.Иван Сандански, проф.Елеонора Милева, доц.Рашо Макавеев, ас.Емилия Витанова, доктор, гл.ас.Силвия Бакалова, доктор

 

Повече от 120 години България е част от едно от най-ярките социални движения в световен мащаб – олимпийското. Известни и значими български личности са били членове на Международния олимпийски комитет. От летни и зимни олимпийски игри България е спечелила над 220 медала.

Предизвикателствата на ХХІ век с повишения обществен интерес, с рекордите, с международните връзки и развитието на бизнеса свързани със спорта, изискват нов поглед и разбиране.

Спортът не е откритие на нашето време. Той не е само форма и средство за забавление, за личностна изява и реализация, за продължаване на традициите и утвърждаване на добродетелите на човека. Спортът е спасителна сила за човечеството от обездвижване, от емоционален стрес, от физическа и морална деградация, от екологични вреди, от отчуждение и агресия. Но, преди повече от осемдесет години Хартата на Международния олимпийски комитет отправя три обвинения към спорта: физическо претоварване, интелектуално изоставане, търгашески дух и любов към печеленето на пари.

Олимпийските принципи и идеи съжителстват с допинга, с несправедливи съдийски решения, с насилие над личността на спортиста. Тренировки, резултати, спортна злоба, насилие, феър плей. Тези понятия се използват често, когато говорим за спорт. Резултатите ли са най-висшата цел? Спортната злоба ли мотивира? Можем ли без насилие и къде е честната игра? Всъщност кой задава моралните рецепти за поведение, кой ги контролира и коригира? Тези въпроси си задава всеки треньор и спортист, учител и родител.

Оригинална по замисъл, солидно аргументирана в съдържанието си, магистърската програма „Олимпизъм и спорт” се опитва да даде отговор на тези актуални проблеми. Тя е интердисциплинарна по характер и е адресирана до широк кръг специалисти. Единствена по рода си в България, програмата обединява спорта, културата, възпитанието и науката, за да преоткрие олимпизма в български и международен контекст.

 


 

 

 

 

 
 
Facebook Twitter Share