НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 8794006 Картинка 1124747 Картинка 3218826 Картинка 8982689 Картинка 6406834 Картинка 8683344 Картинка 3426506 Картинка 199538 Картинка 5544783 Картинка 1722806
Нагло самоуправство!

Съдебният процес срещу бившия съдия Атанас Вълков продължава


Съдебният процес срещу бившия съдия Атанас Вълков продължава. Това е магистратът, чийто опит за продажба на придобит с измама имот от територията на базата на НСА в Несебър, предизвика студентски протести пред институциите на съдебната власт през април 2011 г.

Вижте две от публикациите, посветени на делото:

В-к Дневник: Делото срещу бившия шеф на съда в Бургас тръгна от втория път 

Електронно издание Медиапул: Роднини на подсъдим съдебен шеф свидетелстваха в полза на обвинението 

  Батални сцени и ранени студенти в базата на НСА в Несебър

Напрежението в учебната база на Национална спортна академия в Несебър вчера (11 април) ескалира до степен на безогледна саморазправа със студентите.

Строителните агресори изпратиха тълпа роми с метални колове срещу младежите, които вече месец с денонощни наряди се опитват да защитят територията на базата от нахлулите багери. Двама от нашите студенти (Юлиян Христов и Найден Стоянов), които са се опитали да противодействат, бяха ранени и откарани в болница.

И това не спря изкопните работи! Багерите работеха под одобрителните възгласи на собствениците на реституирани имоти. Обяснението: бързат да налеят основите преди 15 май, когато влиза в сила забраната за строителство на морския бряг. Нищо, че назначената с решение на Образователната комисия в Парламента междуведомствена група не е приключила с правния анализ на спорните земи. Нищо, че плажната ивица, върху която са поставили ограда, се води изключителна държавна собственост. Нищо, че Бургаският съд определи действията на агресорите като самоуправство.

Междувременно Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Студентският съвет на НСА обявиха, че подготвят мащабни протести в столицата и няма да отстъпят от исканията за запазване на държавната собственост върху учебната база.

Албена Мичева
a_micheva@nsa.bg

Можете да видите видеорепортаж на Нова ТВ ТУК 

 Багери рушат учебната база на НСА

След полунощ срещу 02.04.2012г. багери щурмуваха базата на НСА. Мощните разрушителни машини не дочакаха доклада и предложенията на Министър Павлова за крайното решаване на дългогодишните конфликти между НСА „Васил Левски”, Община Несебър и частни собственици на поземлени имоти. Собствениците на поземлен имот – 51500.500.127 разрушиха едиствения път, който свързва гр. Несебър и учебната база на НСА с пристана и плажа.

Студенти спряха безумието на „дупките” с жива верига до пристигането на органите на реда. Студентските протести, които бяха предизвикани в средата на март с нахлуването на машините на територията на НСА ще продължат докато учебния комплекс не бъде окончателно решен в полза на запазване на статута му като публична държавна собственост.

Д. Колева-Иванова

 

 


 

Информация за медиите
Дата: 16 март 2012 г.

Отново посегателство срещу водната база на НСА в Несебър

Вчера (15 март 2012 г.) територията на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия „Васил Левски” в Несебър за пореден път бе щурмувана от реститути със съмнително право на собственост. Около 9 ч. сутринта служители по охраната на базата са констатирали, че върху оградата на учебния комплекс отново е извършен опит за премахване. Установено е, че група хора и строителни машини са се опитали да разрушат асфалтов път, електро-преносна мрежа и инженерна инфраструктура с цел заравняване на терена и ограждането му, като преди това са изсекли всички съществуващи върху имота дървета.

Отсечени дърветаАпетитите този път са към 6 дка земи, от които 2,2 дка попадат в границите на учебната база на НСА, актувана като публична държавна собственост и предоставена от държавата на висшето ни училище за изпълнение на образователни и спортни дейности. Интересна подробност е, че зад напъните за разчистване и застрояване на терена стои името на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев. Предприемчивият общинар откупува правото на строеж от Агатоника Николова, снабдява се със строителни книжа и без да се съобразява с факта, че за същия имот от 3 години тече следствена процедура в Бургаска областна прокуратура, разполага колчетата директно върху морския бряг. Това съвсем не е първият случай на безпардонно самоуправство на територията на учебния комплекс. През март 2010 г. оградата на базата бе щурмувана на два пъти от строителни бригади и машини, ескортирани от частна охранителна фирма.Колче на брега
Скоро след това наяве излязоха аферите на председателя на Бургаския административен съд Атанас Вълков, който бе заловен при опит да продаде 12 дка земя от територията на базата, придобити чрез фалшиви документи. Случаят „Вълков” провокира студентски протести в София, организирани от Националното представителство на студентските съвети в България. Ескалиралото напрежение доведе до иницииране на национална подписка за спасяване територията на базата, която събра подписите на над 26 хиляди българи и бе внесена в Парламента с предложения за законови промени, които да защитят статута на публичната държавна собственост. Парламентарните комисии заявиха подкрепа за исканията на гражданската инициатива. Към министъра на регионалното развитие и благоустройството бе създадена работна група със задачата да бъде направен правен анализ и да се изготвят предложения за законодателни промени с цел окончателно решаване на казуса. Последното заседание във връзка с работата на междуведомствената група се проведе на 14 март – ден преди поредната строителна бригада да щурмува територията на базата и да посегне за пореден път на последното зелено кътче от Несебърския бряг, ползвано от студенти.
Съдебен куриоз – ВАС призна майката на фалшификатора магистрат Атанас Вълков
за собственик на земи от учебната база в Несебър

С решение от 21 ноември 2011 г. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе в полза на Руска Вълкова, в качеството и на собственик на 12 дка от територията на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия „Васил Левски”.

В приетото от 5-членен състав решение се казва, че „жалбоподателката разполага с активна процесуална легитимация и право на оспорване” (има се предвид оспорване на статута на национален обект, даден на базата с решение на Министерски съвет от февруари 2010 г.) По-нататък в документа се изтъква, че правото на Руска Вълкова на собственост върху поземления имот е установено със съдебно решение.

Няма да цитираме номера на решението, защото както се казва в един тъжно-смешен стар виц „номерът е ясен”! Ако за някого номерът все още не е достатъчно ясен, ще припомним някои обстоятелства и факти от последните месеци.

В началото на април председателят на Бургаския административен съд Атанас Вълков бе арестуван при опит да продаде за 2,2 милиона евро същият този парцел от 12 декара – част от територията на учебната база на НСА в Несебър. При направените обиски бяха открити документи, уличаващи магистрата в придобиване на въпросния имот чрез фалшификации и злоупотреба със служебно положение, поради което прокуратурата поиска постоянен арест за Вълков.

В офиса на съдията бяха намерени две пишещи машини и множество копия на документи, сред които и лична карта на Георги Ненков, роднина на обвиняемия, издадена през 2009 г., въпреки че той е починал през 1992 г. Целият този арсенал от помощни средства е послужил на находчивия съдия за документната измама, с която апетитните 12 дка на морския бряг стават „собственост” на майка му Руска Вълкова.

Разкритията доведоха до повдигане на съответните обвинения - майката на съдията беше обвинена за престъпление по член 253 – за опит към извършване на сделка с недвижимо имущество, за което се знае, че е придобито чрез документно престъпление, а висшия магистрат Атанас Вълков бе обвинен в помагачество за това престъпление.

Безобразията на висшия съдия предизвикаха студентски протести в центъра на София в началото на април. Над 2 хиляди студенти, организирани от Националното представителство на студентските съвети, протестираха пред съдебните институции срещу мафиотските практики в правосъдната система.

Към днешна дата всички тези факти, осмислени ведно с текста на взетото преди седмица решение на ВАС, водят до чувството на дълбоко разочарование от морала на правораздавателните органи.

Някак цинично звучат констатациите в решението на ВАС, че всъщност на Национална спортна академия „са предоставени сгради, но не и поземлени имоти”, откъдето се прави извода за „все още неуредените права на НСА върху земята на спортната база”.

Излиза, че правата на баба Руска са по-уредени! Явно според аршина на ВАС, Руска Вълкова, придобила имота с документни фалшификации, е по-убедителен собственик от държавата!

От показанията на свидетели по делото беше установено, че Вълков е използвал пишещи машини, стара хартия, и компютърната програма „Фотошоп”, за да изфабрикува документите за собственост на имота. А за да постигне още по-голяма автентичност, е поливал хартията със зелен чай.

Методът очевидно е успешен. Решението на ВАС от 21 ноември го потвърждава. 

Арестуван е председателя на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, съобщиха от МВР.

Срещу председателя на Административния съд в Бургас Атанас Вълков ще бъде повдигнато обвинение за придобити имоти с множество неистински документи.

Става дума за имот от 12 дка в Несебър на стойност 2 200 000 евро на спорната територия на Националната спортна академия.

bgTimeMK пише: Председателят на административния съд в Бургас Атанас Вълков остава в ареста. Решението е окончателно. Според обвинението, заедно със 78-годишната си майка, съдията е участвал в престъпна схема за пране на пари. Началото е преди 2 години, когато имот от 12 декара в Несебър е реституиран с фалшиви документи. Така семейството на съдията успява да присвои дяловете на останалите наследници. При втората фалшива сделка Вълков се опитва да продаде имота, но този път на агент под прикритие - студентка на съдията.
Според доказателствата, събрани до момента, може да се направи извод, че магистратът е извършил още по-тежко престъпление от “
прането” на пари, записаха в доводите си апелативните съдии. Защитата обаче коментира, че не разбира този довод. Ако излезе на свобода, Вълков може да окаже влияние върху свидетели по делото, твърдят още магистратите. Поведението на задържания добива още по-висока обществена опасност поради факта, че той е въвлякъл и майка си в схемата, като я накарал да използва фалшиви документи за придобиване на имот в Несебър. Анонимен свидетел, близък до Вълков, разказа пред съда как магистратът му споделил, че си е купил пишещи машини, за да състави документи, приличащи на такива от средата на миналия век. Един от листовете дори бил залят със зелен чай, за да изглежда така, сякаш е писан през 1955 г. При претърсване в кабинета на Вълков в Бургаския съд са намерени две пишещи машини и протокол от 1955 г. Съдията бе арестуван в момент, в който уговарял продажба на неправомерно придобития имот на стойност над 2 милиона евро. Майката на Вълков пък е обвинена в опит за извършване на сделка с недвижимо имущество, получено чрез документно престъпление.
Проф. Димитров: Строителни фирми са обградили базата в Несебър


Източник: БГНЕС - 23 Юни 18:55

http://novini.dir.bg/news.php?id=8906144

Строителни фирми и сега са обградили базата на НСА в Несебър. Това заяви ректорът на Националната спортна академия проф. Лъчезар Димитров пред депутатите от Парламентарната правна комисия, предаде репортер на БГНЕС. В момента базата на НСА в морския град е на парчета, една част от които - нейни, а останалите на частни фирми. Проблемът е, че сградите са собственост на НСА, но не и терените, обясни проф. Димитров. Вече са събрали и 25 хиляди подписа в защита на спортната база.Ще бъдем категорични срещу опитите за кражба на държавна собственост,увери ректорът проф. Димитров. С решение на Министерски съвет от 2009 година, имотът е обявен за публична държавна собственост с национално значение. През 2010 година обаче то е отменено с мотив на съда, че не е обект от национално значение. На днешното си заседание правната комисия взе решение да излезе със становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което да реши спора с характера на собствеността. Водната учебно-спортна зала е разположена на 135 дка в община Несебър. Вече над 12 години ръководството на спортната академия се бори с частните посегателства. /БГНЕС
Национална спортна академия „Васил Левски”
Информация за медиите
Дата:24 март 2010г.


Рецидив на атаките срещу учебната база на Национална спортна академия в Несебър

Тази сутрин около 9:30ч. за пореден път порталът на водната база на НСА в Несебър бе обсаден от строителни бригади и изкопни машини, дошли да заграждат терени от обявената за обект с национално значение учебна територия.

След указания от Районна прокуратура Несебър за недопускане на територията на базата, пристигналите на място полицаи от РПУ Несебър са връчили на нарушителите предупредителни протоколи.

Само преди броени дни /на 16.03.2010г./, същите претенденти нахлуха на територията на учебната база и бяха прогонени от полицията. Оправданието им тогава беше, че „не са знаели” за промяната в статута на учебната база. Остава въпросът каква е ползата от това, че вече са били уведомени, след като продължават да демонстрират тотално незачитане към законите на страната.

Албена Мичева
Връзки с обществеността

Тел: 962 04 58 /374, 0878 913 924 

Пореден вандалски акт над водната ни база в Несебър

Въпреки приетото от Министерски съвет Решение 84/19.02.2010г., с което учебната спортна база на НСА в Несебър получи статут на обект с национално значение, територията й бе атакувана за пореден път.

На 16 март 2010г. строителна бригада, въоръжена с тежки изкопни машини и охранявана от гардове на бургаска охранителна фирма, нахлу на територията на учебната база, разбивайки катинара на един от порталите. С бързи действия вандалите започнаха заравняване на терена с цел заграждане и влизане във владение.

След подаден сигнал, на мястото на инцидента пристигнаха служители на РПУ Несебър, чиято намеса преустанови незаконния опит за самоуправство. Претендиращите заявиха, че „не са знаели” за промяната в статута на учебната база. Срещу тях е образувана полицейска преписка.

По повод на този пореден вандалски акт срещу територия на висше училище, академичната общност на НСА изразява своето дълбоко възмущение и отново заявява решимостта си да отстоява статута на учебната си база.

 

 

Кой сте Вие, г-н Николай Димитров?

Предлагаме на вниманието на посетителите на нашия сайт публикацията на вестник Десант, регионален бургаски седмичник от 11 февруари 2010 година, касаеща част от биографията на кмета на община Несебър Николай Димитров, който нареди щурмуването и унищожаването на част от водната база на Национална спортна академия в Равда.

Марчело Джотолов - човекът, който качи на власт Николай Димитров, се оказа зловеща фигура от подземния свят


След показните арести на МВР и прокуратурата в столицата от нощта срещу сряда, магистратите трябва да обърнат глави и към община Несебър. Вкараният зад решетките Марчело Джотолов, посочен от полицаите като  лейтенант в наказателната бригада на Алексей Петров-Трактора играе възлова роля в управлението на общината.

По-точно: Джотолов беше ръководител на предизборния щаб на настоящия кмет Николай Димитров и организираше цялостната му кампания по време на двата тура през есента на 2007 г. Той е сред арестуваните 13 членове на бандата, сред които има и една жена.  
Според фирмените регистри Марчело Джотолов има фирми с адвокат Лъчезар Таков, пред чиято кантора бе застрелян Боби Цанков. В общата им фирма "Ин-80" дялове има и "Лев корпорация", която се занимава с консултации и анализи за сигурността и безопасността на физически и юридически лица.
Марчело Джотолов и Лъчезар Таков са заедно в Сдружението на бившите барети.
"Лев корпорация" притежава третата по големина у нас застрахователна компания "Лев инс", както и "Спартак Секюрити", "Плевен Холдинг" и още 8 сериозни фирми, между които е кетеринговатата компания "ЛКС". Тя доскоро хранеше елита, когато летеше с правителствения авиоотряд. Джотолов пък е съсобственик в една от най-големите таксиметрови фирми в София.
Сред ударените от полицията заведения за сексзабавления са “Велвет”, “Кама Сутра” и “Клеопатра”, където Джотолов също има участие.
Според МВР бившата барета
  Алексей Петров, с прякор Трактора е стоял начело на наказателната бригада, която притискала порядъчни предприемачи и заможни босове от подземния свят за процент от печалбите си.
Разбитата групировка се занимавала още със силово събиране на дългове, търговия с влияние, подкупи и кражба на ДДС, пране на пари.
МВР разполага и с оперативна информация, че суми, спечелени от отвличания, са били изпирани през застрахователната компания, където участва Марчело Джотолов. Формацията е била подпомагана от бившия шеф на икономическото направление в НСС Николай Начев, който е събирал данни в информационен масив за хора, които да бъдат изнудвани и рекетирани. Спецакцията на полицията и прокуратурата от сряда е продължение на операциите “Наглите” 1 и 2. При тях преди два месеца бе задържана групата за отвличания, която похищаваше известни богаташи последните няколко години. Марчело е управлявал двата взривени миналата година в София бардака - “Пантерите” и “Казабланка”.
След акцията в София, в редакцията се обадиха хора от Несебър, за да припомнят делата на Джотолов на тяхна територия. Той се появил през юни 2007 г. с черен джип Тойота Ланд круизер. Представен бил пред местния елит на събиране при братята Динко и Йордан Диневи като човек, който ще води кампанията на независимия кандидат за кмет Николай Димитров. "И действително този тъмен на вид мъж, с огромно самочувствие и вид на дребен тарикат, се настани с офиса на Димитров на ул. “Хан Крум" 11", разказват хора от политическите среди. Димитров го водел навсякъде със себе си и го представял за най-важния фактор в бъдещата му кампания за кмет. При старта на изборите същият офис беше преустроен в предизборен щаб, който беше оглавен от същия Джотолов. Той осъществяваше и
  контактите с медиите, представяйки се за съветник, организатор, пиар и касиер, от когото зависят сумите, плащани за отразяване на кампанията. Екипът на тогавашния ресторантьор Николай Димитров покани журналисти и общественици в хотел "Биляна бийч" за церемония по откриване на кампанията. Главна роля в нея играеше Джотолов, който твърдеше, че е специалист по пиар. В неофициален разговор същата вечер обаче той намекна пред местен журналист, че трябва много да се внимава с неговия довереник Димитров, защото ако той се провали, виновните ще бъдат наказани. Основанието за тези твърдения - "разполага с неограничена власт да си събера обратно раздадените средства".
От конкурентните партии припомниха, че същият Джотолов обикалял с джипа селата Оризаре, Гильовца и Тънково. Говори се за поголовно раздаване на пари. От същите села на двудневни екскурзии са били изпращани пенсионери, финансирани от Джотолов. Той е твърдял, че лично платил всичките билбордове на кандидата, с които беше заринат пътя Бургас-Слънчев бряг.
Интересното е, че в инициативния комитет за издигането на Димитров фигурира и името на софийския генерал от УБО Леонид Кацамунски, баща на журналистката от "Труд" Анна Заркова. Откъде Кацамунски познава невзрачния несебърлия, имащ като кариера зад себе си само един мандат общински съветник от Евролевицата, не е ясно.


В кадъра сме уловили фронтмена Марчело Джотолов, кандидата за кмет Николай Димитров и една друга важна фигура от близкото тоталитарно минало - шефа на "Балкантурист-Сл. бряг" Яни Николов (вдясно), който също беше в инициативния комитет. Той е известен като член на БКП и БСП, както и с това, че на последния местен вот разцепи червените и по-голямата част от тях по странни причини гласуваха за независимия Димитров. БСП този мандат няма дори и един общински съветник. Двете жени в кадъра са Ирена Лашкова (до Яни Николов) - майка на Боряна Лашкова, която е настояща лична секретарка на кмета. Другата жена е  Анелия Офилова. Двете имат обща фирма за застраховки, през която минават автомобилите на общината, както и имотите публична общинска собственост.
За прокуратурата ще е доста любопитно да надникне и зад другия настоящ пост на несебърския кмет - член на Изпълкома на БФС - кой и с каква цел го постави там, подсказаха ни от местната опозиция.
Николай Димитров се подкрепя безрезервно от партия МОРЕ на братята Динко и Йордан Диневи, бившите атакисти Никола Иванов и Славян Теофилов, както и от хората около Венелин Ташев. Единственана опозиция в ОбС са партия ДЕЛА около Атанас Терзиев, които наскоро подадоха няколко сигнала до прокуратурата, но няма данни тя да се е размърдала.
   

Източник: http://www.desant.net/show-news/19865/  

 
 
Facebook Twitter Share